Logo

Καταρρίπτεται η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν;



 
 

einthry_23-9-2011Ελβετοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ένα νέο πείραμα έδειξε ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια ταξιδεύουν γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός –αποτέλεσμα, το οποίο φαίνεται να αψηφά τους νόμους της φύσης!

Οι φυσικοί λένε ότι κατά το πείραμα, τα νετρίνα (αφόρτιστα και πολύ ελαφρά σωματίδια, δομικά στοιχεία του σύμπαντος) έφτασαν ένα κλάσμα του δευτερολέπτου νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε να έχουν φτάσει, σύμφωνα με την ταχύτητα του φωτός.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι εργάζονται στο λεγόμενο πείραμα Opera, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), στην Ελβετία.

«Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί μεγάλη έκπληξη», είπε σε δήλωσή του ο συγγραφέας της έκθεσης, Αντόνιο Ερεντιτάτο, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

«Μετά από πολλούς μήνες μελετών και ενδελεχών ελέγχων, δεν έχουμε βρει καμία επίδραση των οργάνων που θα μπορούσε να εξηγήσει το αποτέλεσμα της μέτρησης», συμπλήρωσε.

Η διαπίστωση του συγκεκριμένου πειράματος φαίνεται να αμφισβητεί τη θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, καθώς και τον νόμο της φυσικής που λέει ότι τίποτα δεν μπορεί να υπερβεί την ταχύτητα του φωτός.

Το αποτέλεσμα της ομάδας του Opera βασίζεται στην παρατήρηση άνω των 15.000 δεσμών νετρίνων, οι οποίες αποστάλθηκαν μεταξύ του CERN και του εργαστηρίου Gran Sasso, στην Ιταλία.

Οι φυσικοί λένε οι μετρήσεις της απόστασης και του χρόνου, πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, φάνηκαν να δείχνουν ότι τα νετρίνα ταξιδεύουν με ταχύτητα 20 μέρη ανά εκατομμύριο πάνω από την ταχύτητα του φωτός – το φυσικό κοσμικό όριο ταχύτητας.

Ο Σέρτζιο Μπερτολούτσι, διευθυντής έρευνας του CERN, είπε ότι η ομάδα του Opera ακολούθησε καλή επιστημονική πρακτική, θέτοντας ανοικτά τα ευρήματά τους σε άλλους επιστήμονες.

«Όταν ένα πείραμα βρίσκει ένα, εκ πρώτης όψεως, απίστευτο αποτέλεσμα, είναι συνήθης διαδικασία να υπάρξει ευρύτερος έλεγχος», είπε και προσέθεσε «Αν αυτή η μέτρηση επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να αλλάξει την άποψή μας για τη φυσική. Πρέπει, όμως, να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν άλλες, πιο πεζές, εξηγήσεις. Αυτό απαιτεί ανεξάρτητες μετρήσεις».

«Οι πιθανές επιπτώσεις στον τομέα της επιστήμης είναι πολύ μεγάλες για να καταλήξουμε άμεσα σε συμπεράσματα ή να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τη φυσική», κατέληξε ο Μπερτολούτσι, ο οποίος πιστεύει ότι χρειάζονται περεταίρω έρευνες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-9-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις