Logo

Όσο πιό πολλοί τόσο... πιό χαζοί !



 
 

dumb_evolution_02-01-2011Μπορεί να μην είναι κάτι που θα θέλαμε να παραδεχτούμε, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται -σύμφωνα με τους επιστήμονες - η ανθρώπινη φυλή γίνεται όλο και πιο ''χαζή'', καθώς, σύμφωνα με νέες έρευνες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται σταδιακά τα τελευταία στο πέρασμα των χιλιετιών.

«Τα τελευταία 20.000 χρόνια, το μέσο μέγεθος του ανθρώπινου, αντρικού εγκεφάλου μειώθηκε από τα 1.500 κυβικά εκατοστά στα 1.350 κυβικά εκατοστά, χάνοντας ουσιαστικά ένα κομμάτι στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις. Ο γυναικείος εγκέφαλος μειώθηκε περίπου στο ίδιο ποσοστό», γράφει η Καθλίν ΜακΌλιφ στο περιοδικό “Discover”.

Ορισμένοι ανθρωπολόγοι και παλαιοντολόγοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι μειώνεται ο εγκέφαλός μας σε μέγεθος, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι μειώνεται και η νοημοσύνη μας.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, έχουν γίνει πολλές έρευνες και έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες προκειμένου, να εξηγηθεί το μυστήριο της συρρίκνωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Σε μία πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη από τους επιστήμονες Ντέιβιντ Γκίαρι και Ντρού Μπέιλι του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, μελετήθηκε ποιοί  παράγοντες συνέβαλαν στην αλλαγή του μεγέθους των ανθρώπινων κρανίων, κατά την περίοδο που οι άνθρωποι έπρεπε να προσαρμοστούν σε ένα αυξανόμενα πολύπλοκο κοινωνικό περιβάλλον.

Η έρευνα αυτή, αποκάλυψε ότι όταν η πυκνότητα του πληθυσμού ήταν χαμηλή, το ανθρώπινο κρανίο μεγάλωσε σε μέγεθος. Όταν όμως, ο πληθυσμός μιας συγκεκριμένης περιοχής από αραιός έγινε πυκνός, το μέγεθος του ανθρώπινου κρανίου μειώθηκε.

Κατέληξαν λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι όσο οι κοινωνίες γίνονταν όλο και πιο πολύπλοκες, ο εγκέφαλος άρχισε να μικραίνει επειδή οι άνθρωποι δεν χρειαζόταν να είναι τόσο έξυπνοι για να μπορέσουν να μείνουν ζωντανοί.

«Μιλώντας πρακτικά, οι πρόγονοί μας δεν ήταν ίσοι -από πνευματικής και δημιουργικής άποψης- με εμάς, επειδή δεν είχαν το ίδιο είδος πολιτιστικής στήριξης που έχουμε εμείς. Η άνοδος της γεωργίας και των σύγχρονων πόλεων, επέτρεψε στους πιο έξυπνους ανθρώπους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στις επιστήμες, τις τέχνες και άλλους τομείς. Οι αρχαίοι, όμως, ομόλογοί τους, δεν είχαν την κατάλληλη υποδομή για να κάνουν το ίδιο. Όλες οι προσπάθειές τους επικεντρώνονταν μόνο και μόνο στο να καταφέρουν να επιβιώσουν», δήλωσε ο Δρ. Γκίαρι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις