Logo

Η Σελήνη βοηθά στον εντοπισμό εξωγήινης ζωής



 
 

moon_6-6-2011Περίπου ένας στους δέκα βραχώδεις πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αστέρια σαν τον Ήλιο μπορεί να φέρει δορυφόρους τόσο μεγάλους όσο η Σελήνη, σύμφωνα με τους ερευνητές αστρονόμους.

Τι σημαίνει αυτό; Οι νέοι υπολογισμοί των επιστημόνων, φαίνεται να αναθεωρούν τη μέχρι τώρα κυρίαρχη αντίληψη ότι η Σελήνη είναι μια σπάνια περίπτωση στο σύμπαν, καθώς είναι δυσανάλογα μεγάλη δορυφόρος σε σχέση με τον πλανήτη της (η διάμετρός της ξεπερνάει το ¼ της διαμέτρου της Γης).

Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις συγκρούσεων πλανητών σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Κολοράντο, συμπέραναν ότι δορυφόροι τόσο μεγάλοι σε σχέση με το «μητρικό» τους πλανήτη, είναι τελικά πολλοί περισσότεροι από ότι νομίζαμε.

Το συμπέρασμα αυτό δε, εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει και στην έρευνα για τον εντοπισμό πλανητών με συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ζωής.

Και αυτό γιατί, η ύπαρξη σε τροχιά ενός μεγάλου δορυφόρου όπως η Σελήνη, έχει βοηθήσει στη σταθεροποίηση του άξονα της Γης και κατά συνέπεια των αποχών και της κατανομής των ηλιακών ακτίνων και της θερμότητας στην επιφάνειά της.

Η σελήνη πιστεύεται ότι γεννήθηκε στα πρώτα στάδια ζωής της Γης, όταν ένας πλανήτης στο μέγεθος του Άρη συγκρούστηκε με την επιφάνειά της, δημιουργώντας έναν δίσκο τηγμένων υλικών γύρω από τον πλανήτη μας, τα οποία τελικά συγχωνεύθηκαν και σχημάτισαν τον δορυφόρο του, όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, με την χρήση των προσομοιωτών, ότι υπάρχουν πιθανότητες μία στις 12 φορές, τέτοιας κλίμακας συγκρούσεις να οδηγήσουν στην δημιουργία δορυφόρων μεγάλου μεγέθους (αναλογικά)

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι έχουν λύσει με βεβαιότητα όλα τα μυστήρια σχετικά με την προέλευση της Σελήνης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις