Logo

Ισπανία: Στο εδώλιο ο δικαστής του Πινοσέτ



 
 

garzon_17-1-2012Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο Ισπανός δικαστής που πέτυχε την έκδοση του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, γνωστός από την έρευνά του για τα εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος, κάθεται για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο Γκαρθόν, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπερέβη την εξουσιοδότησή του διατάσσοντας την αστυνομία να υποκλέψει συνομιλίες μεταξύ κρατουμένων και των δικηγόρων του, στο πλαίσιο έρευνας για τη διαφθορά.

Είναι η πρώτη από τις τρεις δίκες που εκκρεμούν σε βάρος του.

Ο Γκαρθόν παύθηκε προσωρινά από τα καθήκοντά του το 2010. Εάν καταδικαστεί δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή, αλλά κινδυνεύει με απαγόρευσης της άσκησης του νομικού επαγγέλματος για 17 χρόνια.

Φορώντας τήβεννο, ο 56χρονος ανώτατος δικαστής κάθισε την Τρίτη στο εδώλιο του κατηγορουμένου και άκουσε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Στην είσοδο του δικαστηρίου τον περίμενε ομάδα υποστηρικτών του, οι οποίοι καταγγέλλουν τις διώξεις σε βάρος του ως πολιτικές, αποδίδοντάς τις στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μια δεύτερη υπόθεση, ο Γκαρθόν κατηγορείται, ότι υπερέβη την εξουσία του, επειδή διέταξε έρευνα για την εξαφάνιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου του 1936 – 39 και υπό την δικτατορία του Φράνκο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-1-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις