Logo

Μύθοι και αλήθειες για τη γιόγκα



 
 

mthyg_30-9-2011Η γιόγκα είναι ένα σύστημα σωματικής, ψυχικής και πνευματικής πειθαρχίας, το οποίο προέρχεται από την αρχαία Ινδία, και στόχος της είναι η επίτευξη μιας κατάστασης τέλειας πνευματικής διορατικότητας και ηρεμίας.

Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια, κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι γύρω από τη γιόγκα, οι οποίοι, πολλές φορές, μπορεί να αποτελέσουν ανατρεπτικό παράγοντα στην επιθυμία κάποιων ανθρώπων να ασχοληθούν με αυτή.

Σκοπός αυτού του άρθρου, λοιπόν, είναι να διαχωρίσει τον μύθο από την αλήθεια και να σας βοηθήσει, ενδεχομένως, να δείτε τη γιόγκα με άλλο μάτι.

bttlq_30-9-2011ΜΥΘΟΣ Νο 1: Δεν επιτρέπεται να πιει κανείς νερό κατά τη διάρκεια του μαθήματος, γιατί «σβήνει» την ενέργεια.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα, επιτρέπεται να πιεί κανείς μικρές γουλιές νερό – αρκεί να είναι σε θερμοκρασία δωματίου – καθώς είναι αδύνατο να επηρεαστεί η ενέργεια κάποιου τόσο εύκολα – πόσο μάλλον να «σβήσει»!

ΜΥΘΟΣ No 2: Όταν οι γυναίκες είναι "αδιάθετες", δεν ενδείκνυται να συμμετέχουν σε μάθημα γιόγκα ή δεν επιτρέπεται να κάνουν κάποιες συγκεκριμένες στάσεις της.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η γιόγκα μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση, τη διάθεση και τις αντοχές του σώματος του καθενός.

Ακόμα κι όταν οι γυναίκες είναι "αδιάθετες", επιτρέπονται όλες οι στάσεις της γιόγκα, εφόσον, βέβαια, οι ίδιες δεν νιώθουν πόνο κατά τη διάρκεια της εκάστοτε στάσης ή δεν έχουν παρατηρήσει κάποια αλλαγή στον κύκλο της περιόδου τους.

Σε αντιπαράθεση, μάλιστα, του συγκεκριμένου μύθου, υπάρχουν αρκετές στάσεις στη γιόγκα, οι οποίες καταπραΰνουν και βοηθούν στους πόνους της περιόδου.

ΜΥΘΟΣ No 3: Όταν έχει πανσέληνο δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς γιόγκα, γιατί μπορεί ακόμα και να τραυματιστεί.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Γιόγκα μπορεί κανείς να κάνει όλες τις ημέρες του μήνα, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Ένας τραυματισμός μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε μέρα του μήνα εάν δεν είναι κανείς προσεκτικός και πιέζει το σώμα του, καθώς, επίσης, και όταν δεν έχει κάνει την κατάλληλη προθέρμανση για κάποιες συγκεκριμένες στάσεις.

wmnyg_30-9-2011ΜΥΘΟΣ No 4: Η γιόγκα επιλέγεται κυρίως από γυναίκες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κατά γενική ομολογία, σε μία τάξη γιόγκα, η πλειοψηφία αποτελείται, συνήθως, από γυναίκες.

Αυτό, όμως, συμβαίνει επειδή, στατιστικά, οι γυναίκες διαθέτουν λίγο περισσότερο χρόνο για την περιποίηση του εαυτού τους, αναζητούν διαφορετικούς τρόπους άσκησης και είναι, γενικά, περισσότερο ευλύγιστες σε σχέση με τους άντρες.

Οι άντρες, ωστόσο, έχουν δύναμη, η οποία τους βοηθάει να αντισταθμίσουν τη μικρότερη ευλυγισία τους.  Άλλωστε, η ιστορία και η προέλευση της γιόγκα είναι από άνδρες μοναχούς στην Ινδία, όπου και πρόκειται για μία κατεξοχήν αντρική δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότεροι άνδρες στις Δυτικές χώρες ανακαλύπτουν και αγαπούν τη γιόγκα, κάνοντάς την απαραίτητο κομμάτι της ζωής τους για άσκηση και ευεξία.

ΜΥΘΟΣ No 5: Για να μπορέσει κανείς να κάνει γιόγκα, θα πρέπει να έχει πολλή ευλυγισία και δύναμη.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δύναμη και η ευλυγισία δεν είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμμετέχει κάποιος σε μία τάξη γιόγκα, αλλά δευτερεύοντα οφέλη, τα οποία αποκτώνται σταδιακά μέσω της άσκησης και της πρακτικής.

ΜΥΘΟΣ No 6: Η γιόγκα δεν αποτελεί  ολοκληρωμένο τρόπο εκγύμνασης του σώματος. Είναι περισσότερο ένα είδος χορού.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τη γιόγκα γυμνάζει κανείς όλους τους μύες του σώματός του, ακολουθώντας μια σειρά ασκήσεων μαζί με τη συστηματική αναπνοή.

Η αναπνοή συγχρονίζεται με κάθε κίνηση του σώματος, ενώ σε συνδυασμό με τις διάφορες στάσεις, γυμνάζονται όχι μόνο όλοι οι μύες, αλλά και τα εσωτερικά όργανα.

Οι στάσεις της γιόγκα δυναμώνουν το σώμα προσφέροντας του αντοχή, ισορροπία και ευλυγισία – στοιχεία που συνθέτουν μία δομημένη και πλήρη άσκηση για κάθε τύπο σώματος.

clssyg_30-9-2011ΜΥΘΟΣ No 7: Η γιόγκα είναι μοναχική δραστηριότητα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η γιόγκα είναι μια δραστηριότητα που ενώνει όλους τους ανθρώπους, καθώς το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι ένα στρώμα και ένα πλατύ χαμόγελο.

Κάθε χρόνο διεξάγονται πολλές δημοφιλείς και πολυπληθείς διοργανώσεις, τα λεγόμενα «Yoga Events», σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

ΜΥΘΟΣ No 8: Η γιόγκα είναι για συγκεκριμένες ιδιοσυγκρασίες ανθρώπων.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η γιόγκα δεν απευθύνεται πλέον μόνο στους «ψαγμένους» ή τους «εναλλακτικούς» τύπους.

Στη Βόρεια Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει πλέον μια ευχάριστη τακτική δραστηριότητα για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και συνεχίζει να διαδίδεται με ραγδαίους ρυθμούς. 

Η γιόγκα είναι για όλους όσους έχουν κουραστεί από τα συνηθισμένα συστήματα εκγύμνασης του σώματος – νέους, μεγαλύτερους, φοιτητές, εργαζόμενους, επιχειρηματίες, νοικοκυρές, μητέρες, συνταξιούχους, ηλικιωμένους, ακόμα και παιδιά.

ΜΥΘΟΣ No 9: Η γιόγκα είναι ένα είδος θρησκείας.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κι όμως, η γιόγκα δεν έχει καμία σχέση ή ανάμειξη με οποιαδήποτε θρησκεία.

Απλά, στο παρελθόν, ήταν έμμεσα συνυφασμένη με τις ανατολικές φιλοσοφίες και θρησκευτικές τάσεις, επειδή (α) οι μοναχοί διαφόρων τοπικών θρησκειών και φιλοσοφικών ρευμάτων στην Ινδία τη χρησιμοποιούν για τις ευεργετικές της ιδιότητες (ευεξία, άσκηση και αυτοσυγκέντρωση) και (β) επειδή έγινε γνωστή στον Δυτικό κόσμο από τους κατοίκους των δυτικών χωρών που την ασκούσαν, οι οποίοι ενστερνίζονταν ανατολικά φιλοσοφικά και θρησκευτικά ρεύματα.

mrnnyg_30-9-2011ΜΥΘΟΣ No 10: Η γιόγκα πρέπει να γίνεται μόνο το πρωί.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όπως και κάθε είδος άσκησης, καθένας μπορεί να επιλέγει να κάνει γιόγκα στον ελεύθερό του χρόνο.

Συνήθως, όταν η γυμναστική γίνεται το πρωί, το σώμα ξυπνάει και αποκτά πολλή ενέργεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι ακριβώς και η γιόγκα μπορεί μεν να προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη αν γίνει νωρίς το πρωί, αυτό, ωστόσο, δεν είναι αναγκαία, ούτε απαραίτητη προϋπόθεση.

ΜΥΘΟΣ No 11: Μετά από ένα μάθημα γιόγκα δεν πρέπει να κάνει κανείς τίποτε άλλο πέρα από χαλάρωση και ξεκούραση, ενώ δεν πρέπει την ίδια ημέρα να κάνει και κανενός άλλου είδους άσκηση.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Την ενέργεια που αποκτά κανείς μετά από ένα μάθημα γιόγκα δεν τη χάνει και μπορεί να συνεχίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα του προσφέρει ευχαρίστηση – είτε να συνεχίσει τη γυμναστική κάνοντας, για παράδειγμα, αερόβια άσκηση ή κολύμπι ή ακόμα και να βγει να διασκεδάσει. 

ΜΥΘΟΣ No 12: Όποιος κάνει γιόγκα πρέπει να είναι χορτοφάγος και να αφαιρέσει το κρέας εντελώς από τη διατροφή του.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κάθε οργανισμός χρειάζεται να λαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία μέσα από τις τροφές, προκειμένου να λειτουργεί φυσιολογικά. Αυτό, όμως, είναι αδύνατον εάν περιορίσει ή διακόψει τις αντίστοιχες τροφές.

Πολλοί οργανισμοί μπορεί ακόμα και να μπλοκάρουν ή να αυξηθεί το σωματικό τους βάρος όταν διακόπτουν το κρέας.

Γι’ αυτό και θα πρέπει ο καθένας να ερευνήσει κατά πόσο οποιαδήποτε αλλαγή στο διαιτολόγιό του θα είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό του.

Σε σχέση, πάντως, με τη γιόγκα, η επιλογή του να είναι κανείς χορτοφάγος ή όχι, είναι ελεύθερη και δεν την επηρεάζει θετικά ή αρνητικά.

mwmnyg_30-9-2011ΜΥΘΟΣ No 13: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής, να αφιερωθούν στη γιόγκα και να απομονωθούν από τις καθημερινές συνήθειες και εκδηλώσεις.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Στόχος του καθενός θα πρέπει να είναι να εμπλουτίσει τις χαρές της ζωής του με τη γιόγκα και όχι να τις στερηθεί εξαιτίας της. 

Κανείς δεν πρέπει να αποξενωθεί επειδή κάνει γιόγκα.

Η γιόγκα είναι ένας ξεχωριστός τρόπος να γυμνάσει κανείς σώμα και νου, χωρίς να χρειάζεται να απομονωθεί από την κοινωνία. 

ΜΥΘΟΣ No 14: Ο δάσκαλος της γιόγκα του καθενός θα πρέπει να είναι και ο γκουρού του για τα πάντα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: O δάσκαλος της γιόγκα είναι το άτομο που μεταφέρει στον μαθητή τη γνώση, καθώς τον μαθαίνει να κάνει σωστά όλες τις στάσεις της, τον διδάσκει για τη φιλοσοφία της και τον μαθαίνει πώς να δυναμώσει κάθε σημείο του σώματός του και να ισορροπήσει το νου του.

Με τον τρόπο αυτό, και χωρίς να είναι απαραίτητη η διαρκής κατεύθυνση από τον δάσκαλο, κάθε μαθητής πρέπει να μπορεί να βαδίζει μπροστά από μόνος του και να προσπερνά τα τυχόν εμπόδια που εμφανίζονται.

ΜΥΘΟΣ No 15: Δεν επιτρέπεται να ξεπλένεται κανείς με νερό μετά από ένα μάθημα γιόγκα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Πριν από οποιοδήποτε μάθημα γιόγκα – και ακόμη περισσότερο, πριν από ένα ομαδικό μάθημα – η καλή υγιεινή του σώματος, αλλά και ο σεβασμός προς το υπόλοιπο σύνολο των ατόμων που συμμετέχουν, είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Και μετά, όμως, από ένα μάθημα, ένα χαλαρωτικό μπάνιο μπορεί να επιφέρει ακόμη περισσότερη αναζωογόνηση στο δέρμα, καθώς θα το απαλλάξει και επιφανειακά από τις τοξίνες. Το νερό, άλλωστε, πάντα χαλαρώνει και αναζωογονεί το σώμα.

chldyg_30-9-2011ΜΥΘΟΣ No 16: Για να ξεκινήσει κανείς μαθήματα γιόγκα θα πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία ή να είναι σε καλή φυσική κατάσταση.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ηλικία και η φυσική κατάσταση δεν είναι λόγοι που θα έπρεπε να εμποδίζουν ένα άτομο άνω των 50 ή 60 ετών, ή ακόμα και κάποιον με αρκετά περιττά κιλά, να συμμετέχει δημιουργικά σε μία τάξη γιόγκα.

Απλά, εάν κάποιος ξεκινήσει γιόγκα από μικρή ηλικία, το σώμα του αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ευλυγισία και δύναμη.

Επίσης, αν ένας άνθρωπος με περιττά κιλά αρχίσει να συμμετέχει σε μαθήματα γιόγκα, θα αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και βλέπει τα πράγματα – με αποτέλεσμα να αρχίσει να αλλάζει και τις κακές συνήθειες που τον οδήγησαν στην απόκτηση των περιττών κιλών.

ΜΥΘΟΣ No 17: Η γιόγκα γιατρεύει ασθένειες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η γιόγκα δεν αποτελεί ιατρική αγωγή, ούτε εναλλακτικό τρόπο ίασης ασθενειών.

Έχει αποδειχθεί, ωστόσο, ότι είναι αρκετά ωφέλιμη σε πάρα πολλές περιπτώσεις και ότι συνεισφέρει πολύ θετικά σε περίπτωση που ακολουθείται κάποια θεραπευτική αγωγή.

Είναι, επίσης, πολύ αποτελεσματική στο να ανακουφίζει από ορισμένες παθήσεις, από πόνους στη πλάτη, προβλήματα στον αυχένα, αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και διαταραχές λόγω άγχους, έλκους, κρίσεων πανικού ή κατάθλιψης.

ΜΥΘΟΣ No 18: Ένας δάσκαλος γιόγκα θα πρέπει να μπορεί να εκτελεί άψογα όλες τις στάσεις – ακόμα και τις πιο προχωρημένες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ας πάρουμε για παράδειγμα την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας. Άλλοι δάσκαλοι είναι πολύ καλοί στο επίπεδο «Lower» και άλλοι στο «Proficiency». Αυτό, βέβαια, είναι δυνατόν υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δάσκαλος γνωρίζει και μεταδίδει άριστα το συγκεκριμένο γνωστικό του αντικείμενο.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στη γιόγκα. Υπάρχουν δάσκαλοι που μπορούν να κάνουν εξαιρετικά μαθήματα, άλλοι σε αρχάριους και άλλοι σε προχωρημένους.

Όσοι διδάσκουν σε αρχάριους, χρειάζεται να μπορούν να καθοδηγήσουν τους μαθητές σωστά στο επίπεδο αυτό, χωρίς, ωστόσο, να είναι αναγκαίο να πρέπει να παρουσιάσουν οι ίδιοι διάφορες στάσεις από πολύ πιο προχωρημένα επίπεδα.

ygys_30-9-2011ΜΥΘΟΣ No 19: Σε ένα μάθημα γιόγκα θα πρέπει πάντα να έχει κανείς τα μάτια του ανοιχτά και να κοιτάει προς ένα συγκεκριμένο σημείο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Επειδή η γιόγκα δεν είναι μόνο σωματική άσκηση, αλλά, κατά τη διάρκειά της, προχωρά κανείς και πιο βαθιά, θα ακούσει συχνά το δάσκαλο να λέει «οδηγήστε την αναπνοή σας στη λεκάνη σας», ή «στο πίσω μέρος της πλάτης σας» ή σε κάποιο ειδικό σημείο που ο εκάστοτε μαθητής έχει ανάγκη, προκειμένου να το ξεμπλοκάρει.

Σε αυτή την περίπτωση, για να μπορέσει ο μαθητής να εστιάσει την προσοχή και την αναπνοή του ακόμα καλύτερα, ίσως χρειαστεί να κρατήσει τα μάτια του κλειστά για κάποιο χρονικό διάστημα.

ΜΥΘΟΣ No 20: Δεν επιτρέπεται να γελά κανείς κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα. Αντίθετα, πρέπει να είναι πάντα σοβαρός. 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Σε ένα μάθημα γιόγκα μπορεί κάθε άνθρωπος να εκφραστεί ελεύθερα και να βγάλει τα συναισθήματά του στην επιφάνεια – είτε αυτά είναι γέλιο, είτε εκτόνωση θυμού ή ακόμα και κλάμα.

Μάλιστα, υπάρχει και ένα εξειδικευμένο είδος γιόγκα, το λεγόμενο «Laughter Yoga» (γιόκα γέλιου), του οποίου κύριος και απώτερος σκοπός είναι να μπορεί ο μαθητής να εκφραστεί και να εκτονωθεί μέσα από το γέλιο, περνώντας από όλα τα στάδια – από το χαμόγελο και το απλό γέλιο, στο έντονο και δυνατό γέλιο, φτάνοντας μέχρι το γνωστό ξεκάρδισμα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-9-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Δίαιτες: Μύθοι και αλήθειες

10 Μύθοι σχετικά με τον ύπνο

Μύθοι και αλήθειες για το δέρμα μας


Τελευταίες Ειδήσεις