Logo

Γιατί παχαίνουμε τον χειμώνα παρόλο που τρώμε λιγότερο;



 
 

ftnwntr_31-10-2011Τώρα που φυλάξαμε τα καυτά σορτς και τα μαγιό μας ενόψει του χειμώνα και μία κούπα ζεστή σοκολάτα «τραβιέται» όσο τίποτε άλλο, όλες οι σκέψεις για να κάνουμε δίαιτα έχουν μπει προσωρινά στην άκρη.

Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χειμώνα παίρνουμε κατά μέσο όρο 2-3 κιλά. Τι λένε, όμως, οι ειδικοί; Είναι αναπόφευκτη η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα;

Ας δούμε τους μύθους και τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από την αύξηση του σωματικού βάρους αυτή την περίοδο του χρόνου:

Δεν χρειάζεται να τρώμε περισσότερο για να παραμένουμε ζεστοί;

Αυτή φαίνεται να είναι είναι μια κοινή πεποίθηση, αλλά, σύμφωνα με τον Δρ. Άχμεντ Αχμέντ, σύμβουλο σε θέματα παχυσαρκίας και χειρουργό στο Νοσοκομείο Bupa Cromwell, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγαλύτερο λάθος.

«Εκείνοι που έχουν παραπάνω βάρος, κρυώνουν πιο εύκολα», λέει. «Το λίπος που βάζετε από τις παραπανίσιες θερμίδες, είναι λευκός λιπώδης ιστός. Το μόνο λίπος που μας κρατάει ζεστούς, είναι ο καφέ λιπώδης ιστός, τον οποίον έχουν τα μωρά».

Το λευκό λίπος αποθηκεύει ενέργεια, αλλά το καφέ λίπος είναι αυτό που καίει θερμίδες για την παραγωγή θερμότητας.

Γιατί λοιπόν έχουμε περισσότερη όρεξη για φαγητό όταν κάνει κρύο;

Στην εποχή των προγόνων μας, οι χειμερινοί μήνες ήταν άμεσα συνδεδεμένοι με την πείνα. Μια θεωρία, λοιπόν, είναι ότι είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να αυξάνουμε τα αποθέματα λίπους στο σώμα μας το φθινόπωρο, προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν χρειαζόμαστε πια να αποθηκεύουμε λίπος, επειδή έχουμε διαθέσιμη μια αφθονία τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δεν υποφέρουμε από πείνα κι έτσι δεν κάνουμε ποτέ χρήση αυτών των αποθεμάτων», εξηγεί ο Δρ. Αχμέντ.

dvnnfd_31-10-2011Μα αισθάνομαι συνέχεια πεινασμένος...

Αν ντυνόμαστε ζεστά όποτε βγαίνουμε έξω και διατηρούμε εξίσου ζεστό και το σπίτι μας, είναι μάλλον απίθανο οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες να συμβάλουν σε σημαντική αλλαγή της όρεξής μας.

«Το σώμα μας διατηρεί τη θερμοκρασία του πολύ καλά, ακόμα και το χειμώνα», λέει ο Δρ. Τζέρεμι Τόμλινσον, ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Επομένως, η πείνα είναι, τελικά, απλά στο μυαλό μας; Μπορεί και όχι, λένε οι ειδικοί!

Η μελατονίνη, η ορμόνη που ενεργοποιείται από το σκοτάδι και μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία, μπορεί, επίσης, να παίζει ρόλο και στην όρεξή μας.

«Την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα επίπεδα της μελατονίνης μειώνονται – σε αντίθεση με το φθινόπωρο και τον χειμώνα όπου αυξάνονται», λέει ο Δρ. Πέρι Μπάρετ. «Αυτή η ορμόνη επιδρά στην όρεξη».

Δεν τρώω περισσότερο, αλλά παχαίνω

Κλινικές έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν το βάρος μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Το σώμα μας χρειάζεται το φως του ήλιου, προκειμένου να συνθέσει τη βιταμίνη D. Τον χειμώνα, όμως, η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη, οι άνθρωποι βγαίνουν έξω λιγότερο και, όταν το κάνουν, τυλίγονται με γάντια και κασκόλ, εκθέτοντας ελάχιστα το δέρμα τους στο φως του ήλιου», λέει η Δρ. Στέφανι Ντίλον, λέκτορας Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασαϊρ.

Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, αποθηκεύουν περισσότερο λίπος.

«Φαίνεται ότι η έλλειψη βιταμίνης D μειώνει την καύση του λίπος και ενεργοποιεί την αποθήκευσή του, με αποτέλεσμα οι θερμίδες που καταναλώνουμε να αποθηκεύονται υπό τη μορφή κυττάρων λίπους, αντί να χρησιμοποιούνται για ενέργεια», εξηγεί η Δρ Ντίλον. «Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι, έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D».

Ένας καλός τρόπος να ενισχύσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι τρώγοντας περισσότερα λιπαρά ψάρια, καθώς και με την έκθεσή μας στο φως του ήλιου για 20 λεπτά καθημερινά.

fdtv_31-10-2011Δεν φταίω εγώ… Η τηλεόραση φταίει!

Εν μέρει έχετε δίκιο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξορμούμε στα πάρκα και τις παραλίες και απολαμβάνουμε μεγάλες βόλτες στη λιακάδα. Από τον Οκτώβρη, όμως, και μετά, ο καναπές επανακτά τη χαμένη «γοητεία» του.

«Αν δεν είμαστε έξω, τότε είμαστε στο σπίτι και αυτό, συνήθως, σημαίνει ότι ασχολούμαστε με δραστηριότητες που συνδέουμε με το φαγητό, όπως είναι το να καθόμαστε στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση», λέει ο καθηγητής Τζάκσον.

Αυτό που ο ίδιος συνιστά, είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο διατροφής και να σκεφτόμαστε προσεκτικά όλα όσα τρώμε: «Ρωτήστε τον εαυτό σας αν πραγματικά το χρειάζεστε και αν θα έχετε την ευκαιρία να κάψετε αυτές τις θερμίδες».

Ο Δρ. Αχμέντ, από την άλλη, τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να ασκούμαστε τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-10-2011 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Η κεντρική θέρμανση παχαίνει!


Τελευταίες Ειδήσεις