Logo

Τα επαγγέλματα που προκαλούν κατάθλιψη



 
 

gerontas_5-1-2011jpgΥπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα που είναι πιο επιρρεπή στην πρόκληση κατάθλιψης από ό,τι τα υπόλοιπα υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν, τα 5 επαγγέλματα που έρχονται πρώτα στη λίστα  για πιθανή πρόκληση καταθλιπτικών επεισοδίων σε όσους τα εξασκούν :

•    Υπάλληλοι γηροκομείων / παιδοκόμοι
Τα άτομα που εργάζονται ως παροχείς προσωπικής φροντίδας έρχονται πρώτα στη λίστα, με σχεδόν το 11% των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα να αναφέρει προβλήματα κατάθλιψης.


Μια τυπική ημέρα αυτών των επαγγελμάτων,  μπορεί να περιλαμβάνει τη σίτιση, το πλύσιμο, και τη γενικότερη φροντίδα ατόμων που είναι «συχνά ανίκανα να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή τους ... επειδή είναι πολύ άρρωστα ή πολύ νέα ή απλά συνηθίζουν να το πράττουν», υποστηρίζει ο Dr Christopher Willard, κλινικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Tufts και συγγραφέας του βιβλίου "Ο Νους Του Παιδιού". Και προσθέτει:«Είναι αγχωτικό να φροντίζεις καθημερινά άρρωστους ανθρώπους και να μην παίρνεις θετική ενίσχυση από πουθενά».

•    Προσωπικό υπηρεσίας τροφίμων
Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκονται τα άτομα που σερβίρουν το φαγητό στο αγαπημένο σας εστιατόριο. Όσοι ανήκουν στο προσωπικό υπηρεσίας τροφίμων, συνήθως αμείβονται πολύ χαμηλά, ενώ εργάζονται εξαντλητικά, έχοντας πάνω απ’ το κεφάλι τους πολλά άτομα που τους λένε τι να κάνουν επί καθημερινής βάσεως.
«Αυτή είναι συχνά μια πολύ άχαρη δουλειά. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πραγματικά αγενείς και απαιτείται πολλή σωματική άσκηση. Όταν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, είναι δύσκολο να έχει ενέργεια και κίνητρο», δήλωσε υπάλληλος που εργάζεται ως προσωπικό υπηρεσίας τροφίμων.

•    Κοινωνικοί λειτουργοί
Προφανώς δεν είναι και τεράστια έκπληξη το ότι συναντάμε τους κοινωνικούς λειτουργούς κοντά στην κορυφή του καταλόγου αυτού. Η ενασχόληση με κακοποιημένα παιδιά ή με οικογένειες που αντιμετωπίζουν κάθε είδους κρίση - σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία - είναι μια απαιτητική, αγχωτική εργασία που συχνά την κουβαλάνε και στο σπίτι.
«Επικρατεί πολύ συχνά η αντίληψη ότι για να κάνουμε καλή δουλειά, πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά και συχνά να κάνουμε και θυσίες», αναφέρει ο Dr. Willard και συμπληρώνει: «Επειδή οι κοινωνικοί λειτουργοί εργάζονται με άτομα που είναι πολύ απαιτητικά, μπορεί να είναι δύσκολο το να μην θυσιάσει κανείς πολλά πράγματα για το συγκεκριμένο επάγγελμα. Αυτό το βλέπω να συμβαίνει συχνά με τους κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και σε άλλα επαγγέλματα φροντίδας, κι έτσι, οι εργαζόμενοι την “πατάνε” πολύ γρήγορα».

•    Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
nosileutes_5-1-2011jpgΑυτό περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, θεραπευτές, καθώς και άλλα επαγγέλματα στα οποία εργάζονται άτομα που μπορεί να καταλήξουν να δίνουν πολλά, χωρίς να κρατάνε και λίγο χρόνο για τον εαυτό τους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπορεί να δουλεύουν πολλές και ακανόνιστες ώρες και ημέρες, κατά τις οποίες οι ζωές άλλων ανθρώπων βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια τους.
«Κάθε μέρα έρχονται σε επαφή με ασθένειες, τραύματα, τον ίδιο τον θάνατο, καθώς και την αντιμετώπιση των μελών των οικογενειών των ασθενών», υπογραμμίζει ο Dr. Willard.

•    Καλλιτέχνες, ηθοποιοί, συγγραφείς
Αυτά τα επαγγέλματα μπορούν να είναι οικονομικά ασταθή, να έχουν αβέβαια ωράρια και να επιφέρουν απομόνωση.
Τα δημιουργικά άτομα μπορεί να έχουν υψηλότερα ποσοστά διαταραχών στη διάθεσή τους, καθώς  περίπου το 9% των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα ανέφερε ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης κατά το προηγούμενο έτος.
Η σύμβουλος ψυχικής υγείας Deborah Legge, αναφέρει: «Ένα πράγμα που βλέπω πολύ στους ηθοποιούς και τους καλλιτέχνες, είναι η λεγόμενη διπολική ασθένεια. Είναι δυνατόν να υπάρχουν αδιάγνωστες ή αθεράπευτες  διαταραχές στη διάθεση των ατόμων που έχουν καλλιτεχνική  φλέβα. Η κατάθλιψη είναι συνηθισμένη για εκείνους που ασχολούνται με τις τέχνες».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις