Logo

Οι 10 πιο επικίνδυνες τροφές για δηλητηρίαση



 
 

fdpsnng_31-3-2011Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια φρικτή, ακόμη και δυνητικά απειλητική για τη ζωή, εμπειρία, αλλά είναι δύσκολο να καθοριστεί εάν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση – εν μέρει επειδή τα προβλήματα είναι σχετικά σπάνια. Το να γνωρίζουμε, ωστόσο, ποια είναι τα δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει.

Το Αμερικανικό Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον, εξέδωσε έναν κατάλογο των κορυφαίων 10 τροφίμων που συνδέονται με τα περισσότερα κρούσματα δηλητηρίασης από το 1990.

(Προσοχή: Είναι πολύ βασικό να γνωρίζετε τον κίνδυνο, αλλά δεν πρέπει να αποφεύγετε τα παρακάτω τρόφιμα, καθώς υπάρχουν παντού και αποτελούν μέρος κάθε υγιεινής διατροφής).

Φυλλώδη λαχανικά

Μπορεί το μαρούλι, τα αντίδια, το σπανάκι, το λάχανο, η ρόκα και τα σέσκουλα να είναι από τα αγαπημένα σας λαχανικά, αλλά ευθύνονται, επίσης, για τα 363 από τα 13.568 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από το 1990.

Τα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να μολυνθούν από κοπριά, από το ξέβγαλμα με βρώμικο νερό ή ακόμη και από τα άπλυτα χέρια που τα άγγιξαν πριν εσείς τα αγοράσετε καν.

Για να αποφύγετε να αρρωστήσετε, πλύντε καλά τα λαχανικά και προλάβετε μια δυνητική μόλυνση με καλό πλύσιμο των χεριών σας και χρησιμοποιώντας ξεχωριστές σανίδες κοπής, καθώς ο ανάρμοστος χειρισμός του κρέατος στην κουζίνα, μπορεί να βοηθήσει στην εξάπλωση βακτηρίων και σε άλλα είδη τροφίμων.

Αυγά

Τα αυγά έχουν συνδεθεί με 352 κρούσματα από το 1990, τα περισσότερα εκ των οποίων  οφείλονται στα βακτήρια της Σαλμονέλας.

Τα βακτήρια μπορεί να κρύβονται μέσα στο αυγό, οπότε το καλό μαγείρεμα είναι το κλειδί για την καταστροφή τους. Αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ωμά αυγά.

Τόνος

Αυτό το είδος ψαριού μπορεί να μολυνθεί από σκομβροτοξίνη, η οποία προκαλεί έξαψη, πονοκέφαλο και κράμπες.

Αν είναι αποθηκευμένος στους 60 βαθμούς και πάνω, μετά το ψάρεμα, ο φρέσκος τόνος μπορεί να απελευθερώσει αυτή την τοξίνη, η οποία δεν μπορεί να καταστραφεί με το μαγείρεμα.

Ο τόνος έχει συνδεθεί με 268 κρούσματα δηλητηρίασης από σκομβροτοξίνη από το 1990.

Στρείδια

Πριν μετατραπούν σε ένα ακριβό έδεσμα, τα στρείδια ελλοχεύουν στον πυθμένα του ωκεανού, κάνοντας αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα – να σιτίζονται μέσω φιλτραρίσματος του νερού.

Αν το νερό που φιλτράρουν είναι μολυσμένο, το ίδιο είναι και τα στρείδια.

Σε περίπτωση που σερβίρονται ωμά ή μαγειρεμένα λιγότερο απ’ όσο πρέπει, τα στρείδια μπορεί να περιέχουν μικρόβια – ως επί το πλείστον τον λεγόμενο Νοροϊό και ένα βακτήριο γνωστό ως Vibrio vulnificus, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια.

ptts_31-3-2011Πατάτες

Μία πρόσφατα καθαρισμένη πατάτα που είναι κατάλληλα μαγειρεμένη, είναι απίθανο να προκαλέσει κάποια ασθένεια. Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι η πατατοσαλάτα.

Η πιο πιθανή πηγή του προβλήματος είναι η διασταυρούμενη μόλυνση, δηλαδή η μεταφορά των μικροβίων από ένα είδος τροφής – συνήθως με βάση το κρέας – σε ένα άλλο.

Στις πατάτες που σχετίζονται με κρούσματα δηλητηρίασης, έχουν εντοπιστεί μικρόβια, όπως λιστέρια, σιγγέλα και σαλμονέλα.

Τυρί

Αν και τα εστιατόρια αποτελούν βασική πηγή κρουσμάτων δηλητηρίασης που σχετίζονται με τρόφιμα, οι περισσότεροι άνθρωποι που παθαίνουν δηλητηρίαση από τυρί, την παθαίνουν από τα προϊόντα που καταναλώνουν στο σπίτι.

Το τυρί μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια, όπως σαλμονέλα ή λιστέρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και αποβολή σε εγκυμοσύνη. Γι 'αυτό και οι γιατροί προειδοποιούν τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα μαλακά τυριά, όπως είναι η φέτα, το Brie, το Camembert και το ροκφόρ.

Παγωτό

Το παγωτό έχει συνδεθεί με 75 κρούσματα, τα οποία προκλήθηκαν από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος.

Τα περισσότερα κρούσματα εκδηλώθηκαν το 1994, όταν μια παρτίδα παστεριωμένου προμίγματος παγωτού μεταφέρθηκε σε ένα φορτηγό μολυσμένο με σαλμονέλα.

Ντομάτες

Αν και κρίθηκαν “μη ένοχες” τελικά για ένα ξέσπασμα το 2008 που έκανε χιλιάδες να αρρωστήσουν, οι ντομάτες έχουν συνδεθεί με τουλάχιστον 31 κρούσματα.

Τα μαρούλια ή οι ντομάτες μπορεί να έχουν μολυνθεί, αλλά, όταν τα αγοράσετε και τα πάρετε σπίτι, εξαρτάται καθαρά από εσάς το να μην επιτρέψετε στα βακτήρια να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πλένετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά την προετοιμασία των νωπών προϊόντων. Πλύντε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό λίγο πριν τα καταναλώσετε, τα κόψετε ή τα μαγειρέψετε – ακόμα και αν σκοπεύετε να τα ξεφλουδίσετε. Τέλος, κρατήστε τα φρούτα και τα λαχανικά που σκοπεύετε να καταναλώσετε ωμά, χωριστά από άλλα τρόφιμα.

Νεαροί βλαστοί

Μπορεί οι νεαροί βλαστοί να αντιπροσωπεύουν την υγιεινή διατροφή, μπορούν όμως, επίσης, να είναι ευάλωτοι σε βακτηριακή μόλυνση.

Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους είναι δυνατόν να μολυνθούν στο χωράφι, ενώ το νερό και οι θερμές συνθήκες καλλιέργειας που ευνοούν τη βλαστική ικανότητα, είναι δυνατόν να προωθήσουν την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Μούρα

Μια άλλη κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης είναι τα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων και των φραουλών.

Ένα ξέσπασμα που σημειώθηκε το 1997 και προκάλεσε δηλητηρίαση σε χιλιάδες παιδιά μέσω των σχολικών γευμάτων, αποδόθηκε σε μολυσμένες με ηπατίτιδα Α-κατεψυγμένες φράουλες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-3-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις