Logo

Οι μύθοι πίσω από πέντε τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης



 
 

fdmths_19-5-2012Όταν πρόκειται για τη διατροφή, μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τον μύθο από...

το γεγονός.

Ορισμένα τρόφιμα έχουν τη φήμη ότι είναι «κακά για εμάς», ενώ άλλα προωθούνται ως «φυσικά» ή «καλά», χωρίς, όμως, στην πραγματικότητα να είναι.

Μερικές φορές, οι μύθοι σχετικά με τα τρόφιμα βασίζονται σε αστικούς μύθους, οι οποίοι διαιωνίζονται, έως ότου πιστέψουμε πραγματικά ότι είναι βασισμένοι σε επιστημονικές έρευνες.

Άλλοι μύθοι πάλι, βασίζονται σε παλιές έρευνες, οι οποίες, όμως, δεν είχαν διεξαχθεί με επιστημονικό τρόπο.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, στο άρθρο αυτό σας παρουσιάζουμε μερικούς μύθους σχετικά με κάποια δημοφιλή τρόφιμα, οι οποίοι πρέπει να καταρριφθούν.

chsmth_19-5-2012Το τυρί δεν μας κάνει καλό

Πρόκειται για κάτι που το ακούμε σχεδόν καθημερινά. Η απάντηση, ωστόσο, έγκειται στο είδος του τυριού που καταναλώνουμε.

Υπάρχουν τα συσκευασμένα και τα επεξεργασμένα τυριά και υπάρχουν και τα ευρωπαϊκά/φυτικά τυριά. Τα ευρωπαϊκά/φυτικά τυριά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη και μας κάνουν καλό.

Τα τυριά είναι, επίσης, μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου.

Η κατανάλωση τυριών από αγελάδες που έχουν τραφεί με αυξητικές ορμόνες και αντιβιοτικά, και τα οποία περιέχουν πολλαπλά συστατικά, είναι τα μόνα που συνάδουν με αυτόν το μύθο και πρέπει να αποφεύγονται.

ggmth_19-5-2012Τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερίνη

Δεν είναι πραγματικά απίστευτο ότι πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να φάνε τον κρόκο από ένα αυγό, αλλά, παρόλα αυτά, καταναλώνουν, για παράδειγμα, πολλά συσκευασμένα μπισκότα κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Μακροπρόθεσμες μελέτες δεν βρήκαν καμία σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των καρδιακών παθήσεων.

Αντίθετα, συνδέουν τις καρδιακές παθήσεις με την υψηλή πρόσληψη trans λιπαρών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συσκευασμένα τρόφιμα για την αύξηση της διάρκειας ζωής τους.

Τα λιπαρά που περιέχονται στα αυγά είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα και ο κρόκος τους είναι μια εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής λουτεΐνης, η οποία μπορεί να μειώσει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα.

Τα αυγά μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, επομένως απολαύστε μια ομελέτα για πρωινό και δείτε πόσο ικανοποιημένοι θα είστε για το υπόλοιπο της ημέρας.

jcmth_19-5-2012Η κατανάλωση χυμών είναι ένας υγιεινός τρόπος για να καταναλώνουμε φρούτα

Πολλοί άνθρωποι λατρεύουν να πίνουν χυμό το πρωί. Σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς, όταν πίνουμε έναν χυμό, είναι σαν να πίνουμε ένα ποτήρι αναψυκτικό, καθώς περιέχουν ίση ποσότητα ζάχαρης.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Τσαρλς Μπίλινγκτον, ερευνητής για την παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ο χυμός είναι λίγο πολύ το ίδιο με το… ζαχαρόνερο!

Σκεφτείτε όλα τα πορτοκάλια ή τα μήλα που πρέπει να στύψουμε προκειμένου να πιούμε ένα ποτήρι χυμό. Στο τέλος, όμως, καταλήγουμε να πίνουμε όλη τη ζάχαρη από το χυμό και όχι τις πολύτιμες ίνες που βοηθούν στη σταθεροποίηση της ζάχαρης στο αίμα μας – τις οποίες θα προσλαμβάναμε αν τρώγαμε τα φρούτα ολόκληρα.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να βελτιώσουμε την υγεία μας, καλό θα είναι να αφήσουμε τους χυμούς στην άκρη και να προτιμήσουμε να φάμε μερικά ολόκληρα κομμάτια φρούτων την ημέρα.

avcdmth_19-5-2012Τα αβοκάντο περιέχουν πάρα πολλά λιπαρά, οπότε πρέπει να τα αποφεύγουμε

Τα αβοκάντο όντως περιέχουν λιπαρά, αλλά πρόκειται για το είδος των υγειών, μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία κάνουν καταπληκτικά πράγματα στο σώμα μας.

Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της HDL (καλού είδους χοληστερόλης), η οποία, με τη σειρά της, βοηθάει στη μείωση κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καθώς μας βοηθά να απαλλαγούμε από την κακή χοληστερόλη.

Επιπλέον, μια διατροφή η οποία περιέχει υγιή λιπαρά, βοηθά με πολλούς τρόπους την υγεία μας, ενώ βοηθά, επίσης, το δέρμα μας και τα μαλλιά μας να παραμείνουν υγιή και λαμπερά.

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο που θέλετε να συμπεριλάβετε ως μέρος της καθημερινής διατροφής σας

agvmth_19-5-2012Η αγαύη είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία

Η αγαύη, η οποία προέρχεται από τον ομώνυμο κάκτο και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της τεκίλας, βγήκε στην αγορά πριν από λίγα χρόνια και μπορεί κανείς να τη βρει ως γλυκαντική ουσία σε προϊόντα που βρίσκονται στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Είναι, όμως, πραγματικά υγιεινό προϊόν;

Χρησιμοποιώντας σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, η αγαύη είναι ένας φθηνός τρόπος για να γλυκαίνονται τα τρόφιμα – γι’ αυτό και οι εταιρείες τροφίμων την ανέπτυξαν, προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους.

Ενώ η φυσική ζάχαρη αποτελείται από 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη, το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού αποτελείται από 45% γλυκόζη και 55% φρουκτόζη – βέβαια, δεν μιλάμε για το φυσικό είδος φρουκτόζης όπως, για παράδειγμα, αυτό που βρίσκεται στα φρούτα.

Με την αγαύη, τα ποσοστά αυτά μεταβάλλονται πιο σημαντικά, καθώς το σιρόπι της αποτελείται από 85-90% φρουκτόζη και 10-15% γλυκόζη.

Όταν καταναλώνουμε ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του τύπου της φρουκτόζης, αυτή επεξεργάζεται απευθείας από το συκώτι μας – γεγονός το οποίο όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό μας, αλλά μπορεί να προκαλέσει και λιπώδη νόσο του ήπατος, αυξημένα επίπεδα πείνας, καθώς και μια πληθώρα άλλων προβλημάτων υγείας, τα οποία θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε.

Το φυτό αγαύη περνά μέσα από βαριά επεξεργασία, προκειμένου να μετατραπεί σε ένα γλυκό σιρόπι. Αντί, λοιπόν, να είναι φυσικό – όπως μας έχουν κάνει να πιστεύουμε – στην πραγματικότητα πρόκειται για επεξεργασμένο τρόφιμο, το οποίο συχνά υπόκειται σε ελάχιστους ελέγχους ποιότητας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-5-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις