Logo

Σκάνδαλο υποβρυχίων: Ποινική δίωξη σε βάρος 29 προσώπων



 
 

diwkseis_ypovryxia1_29-9-2011Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος κατά 29 μη πολιτικών προσώπων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τα υποβρύχια τύπου 214 και τις μίζες εκατομμυρίων, που καταγγέλλεται ότι διένειμε η Γερμανική εταιρία Ferrostaal -HDW για να εξασφαλίζει τη σύμβαση, απήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης.

Οι διώξεις φέρνουν τους κατηγορουμένους αντιμέτωπους ακόμα και με το ενδεχόμενο της ισόβιας κάθειρξης (ως ανώτερη προβλεπόμενη ποινή) αν βέβαια καταδειχτεί με αδιάσειστα στοιχεία η ενοχή τους.

Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε μετά την υποβολή της πολυσέλιδης αναφοράς της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου και μάλιστα θα κινηθεί η διαδικασία έκδοσης βουλευμάτων για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στα υπό κατηγορία πρόσωπα.

Η δίωξη κινήθηκε σε βάρος τότε υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συνδικαλιστών, ιδιωτών και εμπλεκομένων στελεχών της αρμόδιας διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου.

Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα:

- ενεργητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Στρέφεται κατά πέντε προσώπων

- απλή συνέργεια στη δωροδοκία, που αφορά έξι πρόσωπα

- παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου, απαγγέλθηκε σε βάρος δέκα προσώπων

- απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου, στρέφεται κατά τεσσάρων προσώπων

diwkseis_ypvryxia2_29-9-2011- νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που αφορά δέκα πρόσωπα

- άμεση συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου, στρέφεται κατά επτά προσώπων

- απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία σε βάρος επτά προσώπων και τέλος,

- απλή συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία σε βάρος επτά προσώπων

Για την ίδια υπόθεση τέθηκε στο αρχείο σκέλος της, που αφορά εννέα μέλη γνωμοδοτικών επιτροπών, για τους οποίους κρίθηκε ότι συμμετείχαν μεν στις αποφάσεις, αλλά δεν είχαν διαδικαστικό ρόλο.

Αντίθετα, τα υπό κατηγορία πρόσωπα φέρονται μέσω offshore να έδωσαν σε τρίτα πρόσωπα τουλάχιστον 81 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανατεθούν οι συμβάσεις των υποβρυχίων στη γερμανική εταιρεία Ferrostaal-ΗDW.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-9-2011 από directNEWS.gr πηγή: capital.gr

σχετικά θέματα:

Τα ονόματα των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο των υποβρυχίων


Τελευταίες Ειδήσεις