Logo

Καταλογίζουν και απρεπή συμπεριφορά στον Ν. Αγγελάρα!



 
 

agelaras_miltiadhs_15-9-2011«Σήμερα άσκησα πειθαρχική δίωξη κατά του αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Νικολάου Αγγελάρα για τέσσερις πράξεις

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναφορικά με το θέμα της αναμενόμενης άσκησης πειθαρχικής δίωξής σε βάρος του κ. Αγγελάρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιρρίψει ευθύνες σε μέλη του δικαστικού σώματος για το φιάσκο με τα σχολικά βιβλία.

Ο κ. Παπαϊωάννου εξηγώντας την κίνησή του, είπε: «Προέβην στην ενέργεια αυτή διότι τα στοιχεία που μου έχουν τεθεί υπόψη, αρμοδίως, μου επιβάλλουν να ζητήσω τον πειθαρχικό του έλεγχο. Η τελική κρίση ανήκει στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο».

Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε την πειθαρχική αγωγή, μαζί με τον φάκελο της υπόθεσης, στον πρόεδρο του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Παναγιώτη Πικραμμένο, πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

"Αδικαιολόγητη καθυστέρηση" - "Απρεπής συμπεριφορά"

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο αντιπρόεδρος του Ε.Σ. θα ελεγχθεί για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην άσκηση των δικαστικών του καθηκόντων, πρωτίστως για την υπόθεση με τον διαγωνισμό χάρτου για το τύπωμα των σχολικών βιβλίων.

Επίσης, στην πειθαρχική αγωγή γίνεται λόγος και για επιστολή που ο κ. Αγγελάρας είχε αποστείλει στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στις 12.7.2001.

Αναλυτικότερα, στην πειθαρχική αγωγή αναφέρεται ότι ο αντιπρόεδρος του Ε.Σ. κ. Αγγελάρας

α. με την επιστολή του στην υπουργό Παιδείας:: «αφού προσπαθεί να δικαιολογήσει την όλως εκπρόθεσμα εκδοθείσα και κοινοποιηθείσα απόφαση του Τμήματός του», απευθυνόμενος προσωπικά στην κυρία Διαμαντοπούλου αναφέρει: «[...] θεωρώ ότι επιβάλλεται να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προς άρση των παρανομιών που αναφέρονται στην απόφαση και όχι σε, τυχόν, άσκηση αιτήσεως αναθεωρήσεως κατά της αποφάσεως αυτής, με την επίκληση λόγων "υπερτέρου δημοσίου συμφέροντος" και "συγγνωστής πλάνης των οργάνων της διοίκησης".[...] Εχουμε όλοι καθήκον επιβολής της νομιμότητος. Εχουμε όλοι χρέος σποράς αυτής και όχι ανατροπής της με εφευρήματα και προσχηματικούς λόγους. Η αβελτηρία των οργάνων της διοίκησης πρέπει να σταματήσει να επιβραβεύεται από τους εποπτεύοντες υπουργούς».

β. «παραβίασε τη διάταξη του άρθρου 2 του ν. 3060/2002, κατά την οποία οι αιτήσεις ανακλήσεως των πράξεων των Κλιμακίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδίδονται μέσα σε τριάντα εργάσιμες ημέρες από την κατάθεσή τους».

agelaras_miltiadhs1_15-9-2011γ. Καθυστέρησε αδικαιολόγητα και σε άλλη υπόθεση που είναι σχετική με αίτηση της Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για επανέλεγχο συμβάσεως που αφορούσε τον υποθαλάσσιο αγωγού φυσικού αερίου και εκδικάστηκε δημόσια στο ακροατήριο στις 2 Μαΐου 2011

Για την υπόθεση αυτή έκανε τη διάσκευψη στις 8 Ιουνίου 2011 και δημοσίευσε τη σχετική απόφαση «όλως καθυστερημένα» στις 5 Σεπτεμβρίου 2011.

δ. Απέστειλε επιστολή στον υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Θεωρώ [...] ότι επιβάλλεται να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προς άρση των παρανομιών που αναφέρονται στην απόφαση και όχι σε τυχόν άσκηση «αιτήσεως αναθεωρήσεως» κατ' αυτής [...] Εχουμε όλοι καθήκον επιβολής της νομιμότητος. Εχουμε όλοι χρέος σποράς αυτής και όχι ανατροπής της με εφευρήματα και προσχηματικούς λόγους".

Ετσι, με τις ανωτέρω επιλογές του «αφενός προσπαθεί, κατά τρόπο απαράδεκτο για δικαστικό λειτουργό, να νουθετήσει τον υπουργό ώστε να μην προβεί σε άσκηση δικαιουμένων ενδίκων βοηθημάτων, αφετέρου εμφανίζει τον ίδιο υπουργό ως άνθρωπο που δεν υπηρετεί τη νομιμότητα».

Υπενθυμίζεται, ότι η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, καταθέτοντας φάκελο για την υπόθεση στο κ. Παπαϊωάννου, ζητούσε να κινηθεί η διαδικασία πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του κ. Αγγελάρα εγκαλώντας τον αντιπρόεδρο του Ε.Σ. ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση στην εκτύπωση και διανομή των σχολικών βιβλίων.

Η απάντηση του Νικόλαου Αγγελάρα

Με γραπτή δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του Ε.Σ. Νικόλαος Αγγελάρας απαντά, στην πειθαρχική αγωγή που άσκησε σε βάρος του ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέροντας τα εξής:

«Θεωρώ καθήκον μου να υπερασπισθώ το ήθος, την ακεραιότητα και την επιστημονική κατάρτιση οκτώ ανώτατων και ανώτερων δικαστικών λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ομόφωνα αποφασίσαμε δύο φορές μάλιστα ότι κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων συμβάσεων για τα σχολικά βιβλία.

ΙΙ. Με την πρώτη Δικαστική πράξη –Απρίλιος 2011- ο διαγωνισμός που διήρκεσε δέκα και πλέον μήνες κρίνεται παράνομος.

Συνεπώς, από το χρονικό αυτό σημείο η Υπουργός Παιδείας, αν και είχε πλήρη γνώση των παρανομιών, δεν προχώρησε, ως όφειλε χάριν του δημοσίου συμφέροντος, στην άρση αυτών.

Το Τμήμα, με απόφασή του - Ιούνιος 2011-, έκρινε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες και για τους ίδιους λόγους ότι ο διαγωνισμός είναι παράνομος.

ΙΙΙ. Δεν υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση της συγκεκριμένης ή οποιαδήποτε άλλης απόφασης του Τμήματος και δεν έχει παραβιασθεί ποτέ διάταξη νόμου.

Άλλωστε οι διατάξεις που καθορίζουν σύντομο χρόνο έκδοσης για τις κατηγορίες αυτές υποθέσεων έχουν κριθεί μη συμβατές με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ (Πρακτικό Συμβουλίου της Επικρατείας σε Ολομέλεια και σε Συμβούλιο15/2006).

ΙV. Την 1η και 4η Ιουλίου, κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα, με πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας, της γνωστοποίησα ότι εμμένω στην ορθότητα της κρίσης αυτής.

Το αποδέχθηκε και τελικώς μου ζήτησε βοήθεια για την ανεύρεση λύσης, την οποία και προσέφερα χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Μάλιστα δε, με έφερε σε συνεννόηση με το νομικό σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας.

V. O πραγματικός και μοναδικός λόγος καθυστέρησης στη χορήγηση των βιβλίων είναι ο παράνομος διαγωνισμός και η δεκάμηνη ολιγωρία των ανωτάτων οργάνων του Υπουργείου Παιδείας.

Επιρρίπτονται ανύπαρκτες ευθύνες σε υπηρέτες θεσμών που προασπίζονται τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και που αποτρέπουν την παράνομη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-9-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις