Logo

Κριτική των εισαγγελέων για τις δίκες - εξπρές των πολιτικών



 
 

enwsi_26-7-2011Αρνητικές είναι, σχεδόν στο σύνολὀ τους οι παρατηρήσεις της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για το νομοσχέδιο που προβλέπει δίκες "εξπρές" για υποθέσεις διαφθοράς υπουργών κ.λπ., οι οποίες δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η Ένωση, ειδικότερα, ασκεί έντονη κριτική για τους νόμους που ψηφίζουν όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς, όπως επισημαίνει :

"Ο εξορθολογισμός και η επιτάχυνση της Ποινικής Δικαιοσύνης δεν θα επιτευχθεί, αν προηγουμένως δεν αναλυθούν σε βάθος τα αίτια και δεν ληφθούν μέτρα, τόσο με βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα όσο και με μακροπρόθεσμο και κυρίως να μην αναλώνονται μόνο σε επί μέρους νομοθετικές ρυθμίσεις".  

Υπενθυμίζεται, ότι το εν λόγω  νομοσχέδιο προβλέπει  οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς, οι διοικητές δημόσιων οργανισμών, κ.λπ. να δικάζονται με διαδικασίες "εξπρές" για αδικήματα διαφθοράς (κακουργήματα και πλημμελήματα) τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι της ιδιότητάς τους (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.λπ.) και τα οποία (αδικήματα) δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

"Οι πράξεις,  που τελούνται από υπουργό κατά τη διάρκεια της θητείας του, χωρίς όμως να επωφεληθεί αυτός της ιδιότητάς του, υπάγονται στις κοινές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας." επισημαίνει η Ένωση και προσθέτει:

"Επίσης, η πράξη της δωροληψίας που τελέστηκε από υπουργό κατά της διάρκεια της θητείας του και ανάγεται στα καθήκοντά του, έστω κι αν το έγκλημα αυτό δεν τελέστηκε κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας, είναι λίαν αμφίβολο αν υπάγεται στις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου ή αν εφαρμόζονται το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών".

Επιπλέον,  η ΕΕΕ εκφράζει και τα εξής ερωτήματα:

*"Έστω ότι ένας υπουργός δωροδοκείται για να πείσει άλλον υπουργό να τελέσει αξιόποινη πράξη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, τι θα γίνει εν προκειμένω;"

*"Η δικογραφία θα χωριστεί; Κι αν ναι πώς θα εκδικασθεί η ηθική αυτουργία με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου, ενώ η κυρία πράξη ( π.χ. απιστία ) με αυτές του νόμου περί ευθύνης υπουργών;".

Ένστάσεις εκφράζει η Ένωση και για το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι "η ποινική δίωξη για τα κακουργήματα ασκείται με την παραγγελία κυρίας ανάκρισης και δυνητικά μόνο μπορεί να παραγγελθεί προκαταρκτική εξέταση" .

Η επίμαχη διάταξη, σύμφωνα με την Ένωση επιφέρει "ρωγμές" στο δικονομικό σύστημα της χώρας και συγκεκριμένα στο θεσμό της προκαταρκτικής εξέτασης. 

Επίσης, η Ένωση χαρακτηρίζει "ασφυκτικές" τις προθεσμίες που τίθενται στο νομοσχέδιο για την περαίωση της ανάκρισης, ενώ υπογραμμίζει ότι η απαγόρευση αναβολών που προβλέπεται εκτός του ότι καθίσταται γράμμα κενό, εκθέτει την όλη διαδικασία απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης σε άδικες κριτικές.

Ορθές κατά την Ένωση είναι  παρακάτω ρυθμίσεις, που προβλέπουν:

-την  υπαγωγή στις διαδικασίες "εξπρές" των πράξεων του πολιτικού προσώπου που αφορούν την ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος ή της ψευδούς βεβαίωσης.

-την υποστήριξη του έργου των δικαστικών λειτουργών με επιστημονικό και υπαλληλικό προσωπικό,

-την περάτωση της κυρίας ανάκρισης με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών,

-την αποκλειστική απασχόληση των δικαστών που απασχολούνται με τις υποθέσεις των πολιτικών προσώπων,

-  την ταχύτερη εκδίκαση των κακουργημάτων των λοιπών προσώπων που δεν είναι υπουργοί 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-7-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις