Logo

Διώξεις για το παραδικαστικό Νο 2 με δικαστές, επιχειρηματίες και εφοριακούς



 
 

justice_11-5-2012Ποινικές διώξεις για κακουργήματα ασκήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές σε βάρος των μελών ενός...

νέου «παραδικαστικού κυκλώματος», που έδρασε στους κόλπους της Δικιοσύνης διευκολύνοντας τις ενέργειες μιας μαφίας ακινήτων.

Οι διώξεις ασκήθηκαν με βάση πόρισμα «φωτιά» που συνέταξε μετά από πολύμηνες έρευνες ο Εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος διαπίστωσε ενδείξεις αξιόποινης συμπεριφοράς εν ενεγεία δικαστών και εισαγγελέων, δικηγόρων, επιχειρηματιών, αστυνομικών, εφοριακών, δικαστικών επιμελητών, τραπεζικών υπαλλήλων και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στο κύκλωμα παράνομων πλειστηριασμών ακινήτων.

Ήδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ζήτησε να τεθούν σε αργία τρεις δικαστικοί, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Πρόκειται για έναν πρόεδρο Εφετών Ιωαννίνων, μια εφέτη Αθηνών και έναν εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων εναντίον των οποίων ασκήθηκε –κατά περίπτωση- ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ανάλογες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τους 20. Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται ένας πολιτικός μηχανικός, στον οποίο αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος, ένας αρχιμανδρίτης, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τη δικαιοσύνη για την εμπλοκή του σε παραδικαστικά κυκλώματα και ένας δικηγόρος, γνωστός από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές εκπομπές. Για αυτούς τους τρεις κατηγορουμένους έχει απαγορευθεί με εισαγγελική διάταξη η έξοδός τους από τη χώρα.

Επίσης, στη δράση του κυκλώματος φέρεται να εμπλέκεται και πασίγνωστος επιχειρηματίας, ο οποίος είχε κληθεί ως ύποπτος για τέλεση αδικήματος στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ( έρευνας), που διενήγησε ο κ. Ντογιάκος,ενώ δεν αποκλείεται κατά την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση να βρεθεί κατηγορούμενος, για εμπλοκή σε παρακλάδι της υπόθεσης και πρώην βουλευτής.

Η ανάκριση της υπόθεσης θα διενεργηθεί από ειδικό - εφέτη ανακριτή, ο οποίος θα οριστεί από την Ολομέλεια του Εφετείου Αθήνας, που θα συνεδριάσει για το λόγο αυτό στις 31 Μαΐου.

Η υπόθεση απασχόλησε τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές μετά από μηνύσεις τραπεζών, που κατατέθηκαν πριν από περίπου 2 χρόνια.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες οι  δικαστές και ο πρώην βουλευτής

Στις έρευνες για την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος - επονομάστηκε και μαφία των ακινήτων -ενεπλάκη και η ΕΥΠ, που κατέγραψε περισσότερες από 100.00 τηλεφωνικές συνομιλίες από τις οποίες αποκαλύφθηκε, μεταξύ άλλων, ότι :

*δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν ενεργό ρόλο στην υπόθεση είτε «στήνοντας» με το αζημίωτο δικαστικές συνθέσεις που απάλλασσαν εμπλεκόμενους στο πρώτο παραδικαστικό κύικλωμα - μεταξύ των οποίων ένας πρώην βουλευτής και ένας επιχειρηματίας -είτε κρατούσαν στο «συρτάρι» υποθέσεις που αφορούσαν δήμαρχο μεγάλης πόλης.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, ο πρόεδρος εφετών που προήδρευσε σε δίκη του αποκαλούμενου παραδικαστικού με εμπλεκόμενους δικηγόρους, έναν επιχειρηματία κι έναν πρώην βουλευτή, φέρεται να συνομιλεί πριν εκδοθεί η απόφαση με εμπλεκόμενους τους οποίους τελικώς απήλλαξε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο επιχειρηματίας που καταδικάστηκε κατήγγειλε τον δικαστή για δωροδοκία ενώ εμφάνισε και καταγεγραμμένες συνομιλίες όπου ο εν λόγω εφέτης ζητά χρήματα.

Ακόμη από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ προκύπτει και ο ρόλος μιας εφέτη, που φέρεται επίσης να συνομιλεί με μέλη του κυκλώματος στο οποίο εμπλέκεται και ο σύζυγός της-πρώην δικαστής και νυν δικηγόρος.

Οι εικονικές εταιρείες και οι πλειστηριασμοί

Επίσης, από τα υλικό που συγκέντρωσε ο κ. Ντογιάκος προκύπτει ότι τα μέλη του κυκλώματος συνέστησαν πάνω από 150 εικονικές εταιρείες για υποτιθέμενη αξιοποίηση ακινήτων, και παραπλάνησαν εκατοντάδες ιδιώτες, από τους οποίους απέσπασαν σπίτια και οικόπεδα με την υπόσχεση ότι θα μεσολαβούσαν σε πλειστηριασμούς τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθούν οι κατασχέσεις των ακινήτων.

Με βάση τα στοιχεία, οι δικηγόροι εμφανίζονταν, μέσω συμφωνητικού, ως δανειστές των προσώπων που τα ακίνητα τους έβγαιναν σε πλειστηριασμούς. Έτσι, λόγω ιδιότητας, έμπαιναν σε υψηλότερη θέση στον πίνακα που καταρτιζόταν για τον πλειστηριασμό, με αποτέλεσμα να προηγούνταν από τις τράπεζες για την ικανοποίηση των «αξιώσεών τους».

Ο επιχειρηματίας και η μεγάλη δασική έκταση

Σύμφωνα με πληροφορίες, από έγγραφα που κατασχέθηκαν σε σπίτι, σε ακριβό προάστιο των Αθηνών, φαίνεται ότι προέκυψε η εμπλοκή στην υπόθεση του πασίγνωστου επιχειρηματία.

Ο τελευταίος, που εμφανίζεται ότι αγόρασε μεγάλη δασική δημόσια έκταση, κλήθηκε ως ύποπτος στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και αρνήθηκε ότι έχει σχέση με την υπόθεση.

Μάλιστα, παραμένει άγνωστο αν συμπεριλαμβάνεται ή όχι στη λίστα με τα υπό δίωξη πρόσωπα.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από το πόρισμα του κ. Ντογιάκου, το οποίο διαβιβάστηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Χατζίκο, που παρήγγειλε την άσκηση των ποινικών διώξεων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-5-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις