Logo

Για παράνομα δάνεια κατηγορούνται ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς



 
 

pireaus_tsagarop_small_6-3-2012Για παράνομες δανειοδοτήσεις, συνολικού ύψους περίπου 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, κατηγορούνται...

ανώτατα στελέχη της τράπεζας Πειραιώς και υπάλληλοι του υποκαταστήματος στη  Ζάκυνθο!

Τα δάνεια αυτά φέρεται να χορηγήθηκαν, από τον Οκτώβριο 2006 μέχρι τον Μάιο 2007, με πλαστά έγγραφα και με μία σκανδαλώδη διαδικασία προς τον πρώην Δήμαρχο Ζακυνθίων, Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, ο οποίος ήδη, με αμετάκλητο βούλευμα έχει παραπεμφθεί για να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών.

Μάλιστα, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη των εγκληματικών πράξεων του ιδίου και των συνεργατών του, φέρεται να έδωσε εντολή σε έναν ημεδαπό υπάλληλο ταχυδρομικής εταιρείας και δύο Αλβανούς, να πυρπολήσουν τα γραφεία που στέγαζαν τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου.

Ο εμπρησμός θα γινόταν στις 7 Σεπτεμβρίου 2007. Ωστόσο, άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας κατάφεραν να τον αποτρέψουν, όταν ένας από τους δράστες έγινε αντιληπτός και συνελήφθη.

Τα παράνομα δάνεια

mpozikis_6-3-2012
Ο νυν δήμαρχος Στ. Μποζίκης

Τη μήνυση σε βάρος των στελεχών της τράπεζας Πειραιώς έχει υποβάλει, από το Φεβρουάριο του έτους 2011, ο νυν Δήμαρχος Ζακύνθου Στυλιανός Μποζίκης, ζητώντας την παραδειγματική τους τιμωρία, αφού το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων ουδέποτε εισήλθε στα ταμεία του Δήμου για την κάλυψη των αναγκών του.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μηνυόμενος για το ίδιο θέμα είναι και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Σωτήρης Βόσδου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του directnews.gr, η προκαταρκτική εξέταση – η οποία διήρκησε δεκατρείς ολόκληρους μήνες – ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και η ογκώδης δικογραφία, που έχει σχηματιστεί, βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των εμπλεκομένων προσώπων.

Έγκυροι νομικοί κύκλοι, που γνωρίζουν την υπόθεση, υποστηρίζουν πάντως, ότι τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ικανά «να δέσουν πισθάγκωνα» τα εμπλεκόμενα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.

Και τούτο γιατί η νόθευση των εγγράφων, τα οποία προσκόμισε στην Τράπεζα Πειραιώς ο πρώην δήμαρχος Κ. Τσαγκαρόπουλος για την εκταμίευση των δανείων ήταν προφανής, ακόμα και σε ένα παιδί της Α΄ Δημοτικού.

Για παράδειγμα, το έγγραφο του πρώην Γ. Γ. της Περιφέρειας, Σωτήρη Βόσδου, που ενέκρινε τη χορήγηση του πρώτου δανείου, συνολικού ύψους 1.400.000 ευρώ, δεν φέρει ορισμένη ημερομηνία έκδοσης και δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων εγγράφων στο Δήμο Ζακύνθου.

Επίσης, το εν λόγω έγγραφο προσκομίστηκε από τον τότε αντιδήμαρχο Ζακυνθίων στην Τράπεζα Πειραιώς, σε δήθεν ακριβές φωτοαντίγραφο, χωρίς να έχει την απαιτούμενη νομιμοποίηση, ενώ η υπογραφή του είχε τεθεί κάτω από τη λέξη… «η Διευθύντρια»!!!

Εξάλλου, σε ότι αφορά την εκταμίευση του δεύτερου δανείου συνολικού ύψους 9.600.000 ευρώ, ακόμα και αν η Κεντρική Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς – όπως υποστηρίζει – δεν μπορούσε να γνωρίζει και δεν όφειλε να ελέγχει (!!!) την πλαστότητα των εγγράφων που της προσκομίστηκαν, από τον Κ. Τσαγκαρόπουλο, ήταν παράνομη για τους εξής απλούς λόγους:

tsagaropoulos_6-3-2012
Ο πρώην δήμαρχος Κ. Τσαγκαρόπουλος

α) Δεν είχε προηγηθεί, όπως απαιτεί ο νόμος, προσυμβατικός έλεγχος από το ειδικό κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της νομιμότητας των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, όταν το προϋπολογιζόμενο οικονομικό αντικείμενο υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

β) Το γεγονός αυτό, εξάλλου, είχε πιστοποιήσει στη Βουλή, με το υπ’ αριθμ.721/29-7-2008 έγγραφό του, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ζακύνθου, Δημήτρη Βαρβαρίγου.

Το επίσημο έγγραφο ανέφερε συγκεκριμένα ότι «… οι δανειακές συμβάσεις του Δήμου Ζακυνθίων με την Τράπεζα Πειραιώς δεν έχουν υποβληθεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και συνεπώς αυτές θεωρούνται ως μηδέποτε συναφθείσες, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.3060/2002 (ΦΕΚ 242 Α)».

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, ότι ο νυν δήμαρχος Ζακυνθίων, Στυλιανός Μποζίκης, στη μήνυσή του κατηγορεί, κατά περίπτωση, τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς και τον πρώην συνάδελφό του Κων. Τσαγκαρόπουλο για αδικήματα που διώκονται και τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, όπως πλαστογραφία μετά χρήσεως, απιστία, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από παραβατική δραστηριότητα, άμεση συνέργεια στις παραπάνω πράξεις, καθώς και για παράβαση καθήκοντος.

Η Πειραιώς προκαλεί τους πολίτες

Τέλος, άξιο λόγου είναι ότι οι αρμόδιοι της Τράπεζας Πειραιώς ουδέποτε στράφηκαν δικαστικά κατά του πρώην δήμαρχου Κων. Τσαγκαρόπουλου, ακόμα και όταν αποδείχθηκε ότι όλα τα έγγραφα που χρησιμοποίησε για τη χορήγηση του δανείου ήταν νοθευμένα από τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

Αντίθετα, ακόμα και μέχρι σήμερα επιχειρεί να το βγάλει έγκυρο και νόμιμο, συνεχίζοντας να εισπράττει το κεφάλαιο και τους τόκους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και από τα ανταποδοτικά τέλη της ΔΕΗ.

Δηλαδή, την ώρα που το κράτος κόβει μισθούς και συντάξεις από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, στερεί τα φάρμακα από τους πολίτες και μειώνει τα επιδόματα ανεργίας, η Πειραιώς εισπράττει τα δάνεια που παράνομα χορήγησε, από το πορτοφόλι των… φορολογούμενων πολιτών.

Έφτασε δε στο σημείο, να αποστείλει και εξώδικο στον νυν δήμαρχο, ο οποίος κατέθεσε τη μήνυση εναντίον των στελεχών της, θεωρώντας ότι κατασυκοφαντείται, ενώ η Τράπεζα έχει επιδείξει «ήπια και συναλλακτικά προσήκουσα συμπεριφορά»!

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-3-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις