Logo

Εκατομμύρια ευρώ σε Ελβετικές τράπεζες είχε η μαφία της Θεσσαλονίκης



 
 

mafia_katatheseis_18-1-2012Στον ανακριτή οδηγήθηκαν την Τετάρτη συλληφθέντες για την υπόθεση της μαφίας της Θεσσαλονίκης.

Όπως εκτιμάται, θα ζητήσουν προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθούν επί της τεράστιας δικογραφίας και να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Υπενθυμίζεται, ότι από τις διωκτικές αρχές έχουν συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία συνολικά 52 άτομα, τα οποία φέρονται ως μέλη τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση είναι εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, τοκογλυφία, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.

Τα λεφτά στην Ελβετία

Η ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία εμπλεκομένων σε ένα από τα τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκαν, προκύπτει από την τεράστια δικογραφία που έχει σχηματίστει για τη μαφία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αδερφοί Μελέτη εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις 5 εκατομμυρίων ευρώ σε Ελβετική Τράπεζα, ενώ στα 40 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται από τις αρχές τα «κέρδη» άλλου κυκλώματος, ως επικεφαλής του οποίου φέρεται ο επιχειρηματίας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στην Ημαθία, Μάρκος Καραμπέρης.

Με την «ομάδα» αυτή φέρεται να είχαν συνεργασία ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ-3 Γιώργος Φερέτης και ο εφοριακός που υπηρετούσε στο ΣΔΟΕ,  Χρήστος Παπαχατζής.

Ο τελευταίος, μάλιστα, δεν διερεύνησε καταγγελίες που είχαν περιέλθει σε γνώση του και οι οποίες στρέφονταν σε βάρος του «επικεφαλής» της ομάδας Μ. Καραμπέρη.

Αντίθετα, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να ειδοποίησε τον Μ. Καραμπέρη τόσο για το περιεχόμενο των καταγγελιών όσο και για τους καταγγέλλοντες.

Όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι, ο όγκος της δικογραφίας για την υπόθεση είναι τέτοιος, που για τη μεταφορά του στα δικαστήρια της συμπρωτεύουσας χρησιμοποιήθηκε ένα τζιπ της αστυνομίας και πολλά καροτσάκια, προκειμένου να φθάσει ο δικαστικός φάκελος στα χέρια εισαγγελέα και ανακριτή.

Αυτοκτονίες επιχειρηματιών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο "μικροσκόπιο" της έρευνας των δικαστικών αρχών έχουν τεθεί και άλλες υποθέσεις, οι οποίες συνδέονται με τη δράση του κυκλώματος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δικογραφίες οι οποίες ανασύρθηκαν από το αρχείο και αφορούν αυτοκτονίες επιχειρηματιών, οι οποίοι φέρονται να έθεσαν τέλος στη ζωή τους, λόγω των αφόρητων πιέσεων και των εκβιασμών από τους τοκογλύφους.

Επίσης, στη δικογραφία περιλαμβάνονται, εκτός από τις εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ εμπλεκομένων και επώνυμες καταγγελίες προσώπων που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα του κυκλώματος των τοκογλύφων.

Όπως έγινε γνωστό, έχουν κατασχεθεί εκατοντάδες ιδιωτικά συμφωνητικά σύναψης δανείων, εκατοντάδες συναλλαγματικές και επιταγές, 100.000 ευρώ σε μετρητά, διάφορα έγγραφα καθώς και 19 πολυτελή αυτοκίνητα και 4 δίκυκλα.

Αναστάτωση στην Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς τηρεί επισήμως σιγή γύρω από την περίπτωση του βοηθού γενικού διευθυντή της στη Θεσσαλονίκη Γ. Θεοδώρου, ο οποίος περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και φέρεται να αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικές με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τοκογλυφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της τράπεζας, το όνομα του Γ. Θεοδώρου έχει ήδη διαγραφεί από όλους τους ηλεκτρονικούς τόπους που έχουν σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς και θα μπορούσε να ανιχνευτεί μέσω Διαδικτύου.

Σημειώνεται, ότι ο Γ. Θεοδώρου ήταν για την Πειραιώς η μεγάλη "μεταγραφή" από την Εγνατία Τράπεζα και ήταν αρμόδιος και για την έγκριση των μεγάλων δανείων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-1-2012 από directNEWS.gr

Σχετικά θέματα:

Η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ για τη μαφία της Θεσσαλονίκης

Άνθρωπος του Βενιζέλου ο συλληφείς διευθυντής του ΣΔΟΕ Χρήστος Παπαχατζής ;

Μαφία Θεσσαλονίκης: Αντιπεριφερειάρχης του ΛΑΟΣ ο Μάρκος Καραμπέρης

Θεσσαλονίκη: Ηχηρά ονόματα εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση



Τελευταίες Ειδήσεις