Logo

Αφιερωμένη στα δάση η Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 2011



 
 

dasos_5-6-2011Στα δάση και στις υπηρεσίες που προσφέρουν στην ανθρωπότητα είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Τα δάση καλύπτουν το ένα τρίτο της μάζας της επιφάνειας της γης, εκτελώντας ζωτικής σημασίας λειτουργίες και υπηρεσίες σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, που καθιστούν τον πλανήτη μας ζωντανό.

Η δασοκάλυψη του πλανήτη απλώνεται σε, περίπου, 4 δισεκατομμύρια εκτάρια ή περίπου 40 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περισσότερο από το μισό της δασικής έκτασης του πλανήτη βρίσκεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Στην πραγματικότητα, 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα δάση για την επιβίωσή τους.

Τα δάση διαδραματίζουν έναν βασικό ρόλο στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, απελευθερώνοντας οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και αποθηκεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα. Τροφοδοτούν τους ποταμούς του πλανήτη και είναι ουσιαστικά υπεύθυνα για την παροχή του νερού σχεδόν στο 50% των μεγαλύτερων πόλεων.

Παγκόσμια αναδάσωση

Δημιουργούν και διατηρούν την εδαφολογική γονιμότητα, βοηθούν στη ρύθμιση των συχνά καταστρεπτικών συνεπειών των θυελλών, των πλημμύρων και των πυρκαγιών, ενώ πρόκειται για τα πιο ξεχωριστά βιολογικά οικοσυστήματα στο έδαφος, αποτελώντας το «σπίτι» για περισσότερα από τα μισά επίγεια είδη ζώων, φυτών και εντόμων.

Παρ' όλα τα ανεκτίμητα οφέλη που μας παρέχουν, η παγκόσμια αποδάσωση συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, αφού κάθε χρόνο καταστρέφονται 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, μια έκταση που ισοδυναμεί με το μέγεθος της Πορτογαλίας.

Ευτυχώς, το ποσοστό της καθαρής δασικής απώλειας επιβραδύνεται, κυρίως εξαιτίας των αναδασώσεων και της φυσικής επέκτασης των υπαρχόντων δασών.

Από το 1990 ως το 2000, η καθαρή δασική απώλεια ήταν 8,9 εκατομμύρια εκτάρια το χρόνο. Από το 2000 ως το 2005, η καθαρή δασική απώλεια ήταν 7,3 εκατομμύριο εκτάρια το χρόνο -μια περιοχή με το μέγεθος της Σιέρα Λεόνε ή του Παναμά- που αντιστοιχεί σε 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά ημέρα.

Οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη απώλεια το χρόνο, μεταξύ 2000 και 2005 (Βραζιλία, Ινδονησία, Σουδάν, Μιανμάρ, Ζάμπια, Τανζανία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ζιμπάμπουε και Βενεζουέλα), είχαν συνολικά δασικές απώλειες 8,2 εκατομμυρίων εκταρίων το χρόνο.

Οι δέκα χώρες με το μεγαλύτερο δασικό κέρδος το χρόνο μεταξύ 2000 και 2005 (Κίνα, Ισπανία, Βιετνάμ, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιταλία, Χιλή, Κούβα, Βουλγαρία, Γαλλία και Πορτογαλία) είχαν συνολικά δασικό κέρδος 5,1 εκατομμυρίων εκταρίων το χρόνο.

Συνέπειες στο περιβάλλον

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) μια επένδυση κατά της αποδάσωσης και της υποβάθμισης των δασών ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να επιφέρει μια επιστροφή 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι στοχοθετημένες επενδύσεις στη δασονομία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μέχρι και 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, λόγοι για τους οποίους η συντήρηση των δασών και η επέκτασή τους πρέπει να αναγνωριστούν ως εμπορική ευκαιρία.

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο από το 80% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται από τους ανθρώπους και τη βιομηχανία προέρχεται από τα δάση και συγκεκριμένα από την ξυλεία και τον ξυλάνθρακα. Το εμπόριο ξυλείας και άλλων δασικών προϊόντων υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε σχεδόν 330 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Η αξία αυτή πολλαπλασιάζεται από τα παράγωγα προϊόντα που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά. Επομένως, η συνεχής και ανεξέλεγκτη αποδάσωση όχι μόνο έχει καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον, την άγρια φύση και τις κοινότητες που εξαρτώνται από τα δάση, αλλά για τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιορτή για την παγκόσμια περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ένα ετήσιο γεγονός, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών δράσεων. Η καθιέρωσή της ξεκίνησε το 1972 και τείνει να γίνει ένα από τα κύρια μέσα, μέσω των οποίων τα Ηνωμένα Εθνη υποκινούν την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη σχετικών πολιτικών και δράσεων.

Μέσα από αυτή, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ουσιαστικά προσωποποιεί τα περιβαλλοντικά ζητήματα δραστηριοποιώντας τους πολίτες ανά τον κόσμο όχι μόνο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά και να γίνουν πρεσβευτές για την αλλαγή υπέρ της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Επιπλέον είναι μία ημέρα που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους διαφορετικών καταβολών να ενωθούν ώστε να εξασφαλίσουν μια καθαρότερη, πιο «πράσινη» και φωτεινότερη προοπτική για τους ίδιους και τις μελλοντικές γενιές.

Μετά την πρώτη Διάσκεψη για το Περιβάλλον το 1972 στη Στοκχόλμη, που διοργανώθηκε με την ευθύνη του OΗΕ και καθιερώθηκε και ο εορτασμός κάθε 5 Ιουνίου της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, ο Οργανισμός θέσπισε το Περιβαλλοντολογικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Το UNEP συντονίζει τις περιβαλλοντολογικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών, βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν δυναμικές περιβαλλοντολογικές πολιτικές και ενισχύει την αειφόρο ανάπτυξη μέσω ισχυρών περιβαλλοντολογικών πρακτικών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-6-2011 από directNEWS.gr πηγή: Ημερησία


Τελευταίες Ειδήσεις